in

Zabranjeno pušenje kreće na svjetsku turneju

35 godina karijere i izlaska albuma „Das Ist Walter“

Zagreb, 2. listopada 2019. Zabranjeno pušenje započelo je svjetsku turneju kojom će proslavlja 35 godina albuma „Das Ist Walter“. Nakon čak 17 godina nastupit će u Kanadi, nakon čega se vraćaju na domaći teren u Split (18.10. Gripe) i Zagreb (19.10. Dom sportova). Turneju će nastaviti put daleke Australije, a potom i u Skandinaviji.

Početak turneje je 4. listopada u Calgaryju, a samo dan nakon nastupit će u Montrealu. Kanadska avantura nastavit će se 11. listopada u Windsoru uz veliku završnicu 12. listopada u Torontu. Putovanje po svijetu uzbudljivo je za svakog ‘ko se bavi muzikom. Kao prvo, to je suočavanje sa samim sobom i surovom istinom šta zapravo značiš i koliko tvoja muzika vrijedi. Ali kada je čovjek iz Sarajeva, put je divna prilika da opet sretneš svoje prijatelje iz mahale ili iz škole i da pomalo sastavljaš to razbijeno ogledalo svog vlastitog života. Jer kao što kaže jedna duhovita izreka – “Sarajlija ima svugdje, pa čak i u Sarajevu.” – izjavio je uoči turneje frontmen benda Sejo Sexon.

Velike proslave najavljene su i na domaćem terenu 18. listopada nastupit će u Splitu (Gripe) te 19. listopada u Zagrebu (Dom sportova) uz goste čija će imena biti otkrivena uoči koncerata. Bend će potom u studenom krenuti prema Australiji gdje ih čekaju Perth, Sydney i Melbourne. Pred kraj mjeseca su u slovenskom Ormožu, a zatim će se uputiti prema Danskoj u Kopenhagen, Švedskoj u Stockholm i Norveškoj u Oslo.

Prvijenac kao povod za najavljene velike koncerte još jednom će podsjetiti zašto je Zabranjeno pušenje jedan od omiljenih rock bendova te koliko je upravo taj album i značaj Waltera kao heroja Sarajeva bio ključan za sazrijevanje mnogih generacija, kako intelektualno, tako i glazbeno. Voljeni i šire od regije s nebrojeno turneja diljem svijeta, već dugi niz godina djeluju pod vodstvom Seje Sexona koji se s pravom nametnuo kao konstanta i zaštitno lice benda. Uz presjek cjelokupne karijere, Zabranjeno pušenje u još boljoj formi nego ikad priprema spektakl za pamćenje. Turneja skrojena od jakih svjetskih gradova dokaz je dugovječnosti benda koji je s pravom stekao kultan status, ne samo na ovim prostorima, već i šire.

Datumi turneje:
04.10. CALGARY (Kanada) @Marquee Beer Market Stage, 05.10. MONTREAL (Kanada) @Groove Nation, 11.10. WINDSOR (Kanada) @Banquet HALL CLUB 9, 12.10. TORONTO (Kanada) @The Opera House, 18.10. SPLIT (Hrvatska) @Gripe, 19.10. ZAGREB (Hrvatska) @Dom sportova, 01.11. PERTH (Australija) @Rosemount Hotel, 02.11. SYDNEY (Australija) @The Factory Theatre, 04.11. MELBOURNE (Australija) @170 Russell, 09.11. ORMOŽ (Slovenija) @Martinovanje, 16.11. KOPENHAGEN (Danska) @Ungekulturhuset Klauzdal, 22.11. STOCKHOLM (Švedska) @Fryshuset Klubben, 23.11. OSLO (Norveška) @Eventhallen.

Ulaznice za koncerte u Splitu i Zagrebu u pretprodaji su po cijeni od 85kn, a na dan koncerta 100kn.

Prodajna mjesta: Lumer Shop (Split), Dirty Old Shop (Zagreb), Entrio (koncert u Zagrebu) i Entrio (koncert u Splitu).

Foto: Alen Zulić