in

Odlazak legendarnog kantautora: Đorđe Balašević (11.5.1953. – 19.2.2021.)

Đorđe Balašević, izgubio je životnu bitku u 68. godini nakon što se borio s upalom pluća, rođen je 11. svibnja 1953. godine u Novom Sadu. Njegovi su se do rata 1941. godine prezivali Balašev, djed je onda promijenio ime u Balašević. Gimnaziju je napustio u trećem razredu pa je ispite polagao izvanredno. Upisao je geografiju, jer po vlastitom priznanju, na prijemnim ispitima nije bilo matematike. Osnovna ambicija u srednjoj školi bila mu je da postane nogometaš.

Nakon što je prekinuo studij geografije, priključio se grupi “Žetva” iz Novog Sada i s njima snimio singl “U razdeljak te ljubim” koji je postao jako uspješan i prodan u čak 180.000 primjeraka. 1979. godine osvaja prvo mjesto na Splitskom festivalu s pjesmom “Panonski mornar”. Listopada 1979. godine svoju popularnost potvrđuje na osam rasprodanih koncerata u beogradskom Domu sindikata.

Sa skupinom “Rani mraz” izveo je dvije iznimno popularne pjesme “Priča o Vasi Ladačkom” i “Život je more”. 1982. godine napušta skupinu “Rani mraz” i počinje samostalnu pjevačku karijeru.

Izdao je 12 samostalnih studijskih albuma te još sedam kompilacija najvećih hitova, a obožavale su ga tisuće ljudi diljem bivše države. U svojoj karijeri Balašević nije samo kantautor već je napisao scenarij i tumačio glavnu ulogu u TV seriji Specijalna redakcija, a glumio je i u TV serijama Vojnici, Pop Ćira i pop Spira i Panonski mornar. Napisao je i nekoliko knjiga: Tri posleratna druga, I život ide dalje (sve dalje odavde…), Dodir svile i Jedan od onih života. Za svoj rad dobio je brojne nagrade, a imenovan je i UNESCO-vim ambasadorom dobre volje.