in

Letu Štuke i Dubioza kolektiv udružili snage u novoj pjesmi “Zemlja gori”!

Satirična poskočica nad kojom se svi moramo zamisliti!

Vijest da su Letu Štuke i Dubioza Kolektiv udružili snage u pjesmi ‘Zemlja gori’ sigurno će pobuditi veliki interes i razveseliti njihove štovatelje diljem Regiji. Autor teksta i glazbe Dino Šaran vrlo kratko se osvrnuo na pjesmu koja ujedno službeno najavljuje izlazak četvrtog studijskog albuma Letu Štuke pod nazivom „Topla voda“;

‘Čovjek ili robot? ’Zemlja gori’ je satirična poskočica o preskakivanju homo sapiensa u lancu prehrane. Htio sam imati taj autentičan zvuk Dubioze na albumu. Inače, na svakom drugom albumu volim imati neku pjesmu za folkoteku, a ovo je jedna takva pjesma. Koliko god se mi približavali zapadu, ipak je ovo Balkan. Mene uvijek inspirira ono što je oko mene. Ne želim se truditi da zvučimo kao neki indie bend iz New Yorka’.

Iza aranžmana i produkcije stoji Brano Jakubović iz Dubioze kolektiv, a o nastaloj suradnji Dubioza je poslala kolektivnu izjavu:

‘Mi smo se sa zadovoljstvom odazvali na poziv za suradnju jer se kolega Šaran još jednom pokazao kao istinski vizionar i svojim tekstom anticipirao gorući problem odlijeva mozgova i akutnog nedostatka radne snage. Upravo ovih dana, Vlada kantona Sarajevo je donijela akcioni plan preustroja javnog komunalnog poduzeća RAD i njegove prenamjene u javno komunalno poduzeće koje će razvijati i proizvoditi vještačku inteligenciju za izvoz u Njemačku. S nestrpljenjem se očekuje prvi rezultati ovih aktivnosti.’

Letu Štuke ovih dana privode kraju svoj četvrti studijski album koji će pod imenom „Topla voda“ (Menart) izaći sredinom studenog nakon čega će uslijediti njegova regijska koncerta promocija gdje ih već 17.11. očekujemo u Zagrebu, u Velikom pogonu Tvornice kulture, 30.11. u Ljubljani u Orto Baru, 22.12. u Beogradu u Domu omladine, a u prvoj polovici 2019. na red dolazi i Sarajevo.

Na novom albumu, kako i sam Šaran – autorski motor benda, ističe možemo očekivati devet pjesama u kojima se isprepliću društveno angažirane teme s onim ljubavnima. Budući da inspiraciju pronalazi u svom životu, sve što se događa oko njega pokušava to ljudima prezentirati bez neke banalnosti za koju smatra da je ionako danas ima previše.

Režiju pratećeg video broj potpisuje Admir Švrakić koji je sa Štukama već surađivao na spotu za singl ‘Supermarket’, a o iskustvu sa snimanja izjavljuje:

„Kada Dino Šaran napiše pjesmu, a Dubioza Kolektiv i Letu Štuke je ožive svojim zvukom, nije teško nadoći na ideju za video spot. Pokušali smo da vizualiziramo našu stvarnost u kojoj umišljamo da smo bitniji od onoga što ustvari jesmo. Spot je paralelni svijet realizma i apstrakcije glavnog lika kojeg glumi Dino. Poslove obično ostavljamo nedovršene, dok se kreditno zadužujemo kako bi financirali izlaske vikendom. Kruha i igara, dok nas robot sve ne zamjeni.“