in

INTERVJU Tomislav Rebak: Ja sam kreativni mladi glazbenik koji želi svijetu pokazati umjetnost koju ja kao glazbenik vidim i osjećam

Tomislav Rebak, mladi i talentirani producent, autor i pjevač objavio svoj singl prvijenac “U Zürichu ostaje”. Tom prigodom Tomislav je dao intervju za Ritam Balkana u kojem govori kako se počeo baviti glazbom, ali i otkriva s kim bi volio napraviti duet.

Na početku, čestitamo ti na prvom autorskom singlu “U Zürichu ostaje”. Kako je nastala ta pjesma?

Tekst pjesme je nastao nakon gaže 2018, dok prva ideja za tu pjesmu je krenula kad sam bio na Mpa i zvao kolegu Marka Mihaljevića da nekaj skombiniramo ja sam imao refren i melodiju refrena u glavi, Makar na prvu ja sam to vidio kao pjesmu od 8 do 10 min,stvar se promijenila i nastala je u lijepom rock điru koji me oduševio. Muzikalno i tekstualno i eto tako je ona izašla kao moj prvi singl.

Započeo si suradnju s izdavačkom kućom Only Records, kao je došlo do te suradnje?

Upoznao sam gospodina Iku, pa smo razgovarali i vrlo brzo našli zajednički jezik. Prvenstveno on mi se kao osoba jako svidio, zato sam i započeo suradnju, a moram i priznati da su otvoreni za nove izvođače i jako su profesionalni u svome poslu.

Da se trebaš opisati kao izvođač/muzičar… šta bi rekao o sebi?

Hmm što reći, a da bude zanimljivo. Ajmo to probati ovako, ja sam kreativni mladi glazbenik koji želi svijetu pokazati umjetnost koju ja kao glazbenik vidim i osjećam te to želim podijeliti publici da i ona to vidi i osjeti.

Tko su ti glazbeni uzori, kako si se počeo baviti glazbom?

Bilo je to u 7 razredu osnovne škole. U to vrijeme je izašao singl The day that never comes od Metallice i ja vidim spot vidim Larsa Urlicha za bubnjem, pa me njegova karizma jako očarala. Da bi igrom slučaja moj prijatelj imao bubanj, pa sam probao i zavolio taj instrument. Tada je jako brzo bio u stilu pjesme tata kupi mi auto bicikl i romobil, a ja bi to pjevuljio tata kupi mi bubanj činelu i palice hahaha i eto tako je već skoro 13 godina, a i dan danas obožavam svirati taj instrument.
Uzori su mi Metallica, Iron Maiden, Amorphis, Paradise lost, Sabaton i mnogi drugi bendovi koje jako volim slušati. Dok od naših obožavam Divlje jagode, Bijelo dugme, Yu grupu, Kerber, Smak bome ima njih treba se svega sjetiti. Dok pjevači izdvojio bih Tonya Martina iz Black Sabbatha, Nick Holmes iz Paradise Losta i Ics Vortex koji je pjevao u Dimmu Borgiru. Recimo njegov vokal me oduševio, jer ima veliki raspon i veliki utjecaj klasične glazbe koju jako volim poslušati, on je na mene najviše utjecao. Makar tu mogu i svrstati nekadašnjeg pjevača iz Kamelota Roya Kahna koji isto ima strašan raspon i odličan osjećaj kako ga koristi. Općeniti metal vokali koji pjevaju dosta visoko, vole zavijati, rastezati i unositi svoj osjećaj su mi uvijek vrh i njih volim, pa mi je uvijek strašno teško odabrati najbolje od najboljih.

Da li ima netko od izvođača s našeg govornog područja s kim bi volio napraviti duet?

Bome ovo je puno teže pitanje nego što na prvu izgleda hihi. Volio bi s Divljim Jagodama pjevuljiti, Amel Ćurić me iznenadio kad sam ga prvi puta čuo ima puno duha Bijelog dugmeta u sebi, s takvim pjevačima koji dijele tu istu vibru rado bi napravio duet. Bome i vrlo rado bi pjevuljio i s Općom opasnosti oni su mi isto strašno dragi bend.

Prvi singl je tek izašao a već si najavio novi, kada možemo očekivati album prvijenac?

Drugi singl bi trebao izaći početkom 9 mjeseca, treći singl je u izradi, makar imam u planu jedan duet s kolegicom koja mi je otpjevala prateće vokale za “Zurich”. Album nadam se do kraja iduće godine, to bi ja jako volio. Inspiracije imam uvijek pa se bude nešto skombiniralo.

Osim što se baviš muzikom, da li imaš i neki hobi koji voliš i podjednako dobro radiš?

Radim u Gredelju, gdje popravljam vlakove i jako uživam u tom poslu i atmosferi koja je predivna tamo. To radim dobro jer sam elektrostruke. Volim istraživati kopati po internetu stalno tražiti nešto novo i zanimljivo, pošto sam energičnije prirode i ne mogu biti na miru pa je tako i to uvijek treba tražiti, učiti razvijati se i vidjeti nešto novo.

Dosta muzičara je diglo glas protiv mjere ograničavanja dolazaka na koncerte dijelu publike koji nisu cijepljeni, kako ti smatraš da bi se trebala/mogla riješiti ta situacija?

Ja se slažem da ne bi trebalo biti ograničenja, nego ljudima dopustiti na izbor dali žele ili ne. Ljudi bi sami to trebali odlučiti dali se žele cijepiti ili ne, ali slažem se s kolegama nitko ne bi smio nametati, makar politika je nažalost moderator društva i ako se ti ne baviš njome ona će se tobom. Zato vjerujem da će shvatiti da sami biramo. Kako? Zašto? I zbog čeka bi se cijepili ili ne.

U zadnjih par godina imali smo priliku vidjeti da je nekoliko muzičara zamijenilo muzičke vode za one turbulentnije u politici, kako ti gledaš na to i da li bi se ti, da se ukaže prilika, odvažio na takav potez.

Hmmm pa sad nekada sam bio politički aktivan, ali me to prošlo, najiskrenije uopće se ne želim zamarati njima, ne gledam tv, ne pratim portale niti ništa vezano uz Covid krizu. Dio pjesme od Opće opasnosti sve kaže “ne pratim ništa i ne znam što je vani” toliko od mene o trenutnoj politici. Makar s jedne druge strane oni su nova lica s nekim utjecajem pa da probaju nešto promijeniti, ako mogu zašto ne. Ja u tim vodama više ne želim biti.

Za kraj reci nam svoj omiljeni stih iz neke pjesme?

Uhhh ovo je teško, pa od kuda početi, ali ajde budem jedan strani jedan domaći:
Ipak poželim neko pismo – Bijelo dugme
A moment stole my time – Amorphis
Makar i tu je teško odabrati najbolje jer svaka pjesma koja mi se svidi uvijek mi se nešto ureže u pamćenje pa znam dio pjesme pjevuljiti 100 puta, da drugima ide na živce, a li šta sad oče to hahaha…