in

INTERVJU Saša Lozar: Sve je ovo maraton na duge staze

Saša Lozar, jedan od najpopularnijih pop pjevača u Hrvatskoj, objavio svoj novi singl “San”. Tom prigodom Saša je dao intervju za Ritam Balkana u kojem govori o novom singlu, ali i otkriva svoj skriveni hobi.

Novi singl se zove “San”, a autorski ga potpisuje Dino Šaran, sarajevski kantautor i frontmen grupe Letu štuke, kako je došlo do te zanimljive suradnje?

Dino i ja smo surađivali i ranije na pjesmi Opčinjen a spojila nas je moja producentica Goga Bosak tako da je tu zapravo počelo. Dinu kao autora jako cijenim i njegova Mjesto za dvoje mi je jedna od najdražih pjesama. Kad je poslao demo pjesme SAN odmah me oduševio poseban tekst a aranžman Đanija Pervana je dao taj završni touch da je pjesma jednostavno zamirišala na ljeto. Otišli smo u Sarajevo na par dana i krenuli stvarati ‘SAN’. Nakon puno čevapa i baklavi pjesma je završena. Mislim da je kvaliteti presudila ona zadnja s pistacijama i kajmakom. 🙂

Nakon duge stanke s nastupima zbog pandemije kakav je osjećaj ponovno izaći na binu i da li ti je nedostajao direktni kontakt sa publikom?

Osjećaj je izvanredan! Moram priznati da sam imao malu tremu na prvom koncertu nakon pandemije. Moj team i ja se nikako nismo opustili niti prepustili nekoj pandemijskoj depresiji. Nastavili smo stvarati kao da se ništa ne događa i čekali da mjere popuste. Glazba i zanimljive suradnje su nas držale glavom iznad vode. Paralelno imam show na radiju Antena Zagreb pa sam i tako održavao kontakt s publikom. Bilo je teško, još uvijek je ali nadam se da je to polako iza nas.

Izdao si 10-ak singlova u zadnji nekoliko godina, da li nas planiraš iznenaditi uskoro s novim albumom?

Naravno. Album se slaže i u planu je da ga izbacimo do kraja godine. Uživati ćete u mojim hitovima “Tajno”, “Da”, “Budi”, “Dama” ali i u novim pjesmama koje još nisu puštene u eter.

Kada si počinjao sa karijerom tko ti je bio najveći uzor?

Uvijek sam volio soul, r’n’b glazbu tako da se kod mene puno slušao George Michael, Prince, Jill Scott kasnije i Kings of Leon.

Da li ima netko od izvođača s našeg govornog područja s kim bi volio napraviti duet?

Kad bi se dogodila pjesma onda bi u njoj čuo i nekog od izvođača. Obrnuto mislim da nema smisla.

Bilo je nekoliko pokušaja izvođača iz regije izaći iz granica našeg govornog područja, da li ti imaš u planu pokušati se probiti na inozemno tržište.

Meni je primarno naše govorno područje. Nisam puno imao prilike svirati po regiji a kad jesam bilo je posebno. Volio bih osvojiti naše područje najiskrenije, l.

S kim od kolega muzičara se najviše družiš privatno?

I dalje sam u kontaktu sa dečkima s kojima sam počeo, Tinom i Kedžom. Početkom godine sam se intenzivno družio sa svojim kolegama pjevačima Majom Bajamić i Mariom Rothom, Mariom Petrekovićem, Katarinom Baban, Ivanom Mišerić i Daliborom Petkom na snimajnju emisije Tvoje Lice Zvuči Poznato. Pobjeda na tom showu mi je definitivno obilježila godinu a vjerujem da se o mojoj transformaciji u Lepu Brenu priča po regiji. hahaha.

Ima jako puno mladih izvođača koji se pokušavaju probiti na scenu, misliš li da je danas lakše ili teže novim nadama da budu zapaženi, u odnosu na vrijeme kada si ti započinjao svoju karijeru? Imaš li kakav savjet za mlade kolege?

Sve je ovo maraton na duge staze. Pa tko izdrži. Strpljenje i upornost nekako na prvom mjestu.

U zadnjih par godina imali smo priliku vidjeti da je nekoliko muzičara zamijenilo muzičke vode za one turbulentnije u politici, kako ti gledaš na to i da li bi se ti, da se ukaže prilika, odvažio na takav potez?

Nikad me nije interesirala politika. To je svijet za sebe.

Osim što se baviš muzikom, da li imaš i neki hobi koji voliš i podjednako dobro radiš?

Fućkanje! Spektakularan sam u tome.

Foto: Boris Poljicanin