in

INTERVJU Paraf: Nismo mi propovjednici žanra jer je to protivno našem svjetonazoru

Paraf, legendarni punk bend, natupiti će u Zagrebu 14.02 i 15.02.2020. u Boćarskom domu na petom izdanju AntiValentinova. Tom su prigodom dali intervju za Ritam Balkana u kojem su najavili novi album, ali i otkrili šta su radili tokom duge stanke u radu benda.

Parafi nakon dugog vremena u Zagrebu, 14.02 i 15.02.2020. u Boćarskom domu na petom izdanju AntiValentinova pod sloganom “Niti ljubav, niti karanje, samo tulumarenje”, očekujete li ponovo osjetiti onu popularnost koju ste imali na početku karijere?

“I ljubav, i karanje i tulumarenje!” Ma kakva ‘popularnost’, nadamo se dobroj svirci, dobroj vibri…

Kako je došlo do ponovnog okupljanja benda?

Bend se u ovoj postavi okupio zbog promocije lani objavljenog CD box-seta “Sabrana djela 1976.-1987.”.

Imate novi singl “Bez lica”, da li ćete nas uskoro iznenaditi s novim albumom?

Singl “Bez lica” je nagovještaj materijala koji je u procesu ali još je rano o tome govoriti. Nikud nam se ne žuri!

Tko su vam uzori bili u početcima, kako to da ste počeli svirati punk glazbu?

Nismo imali klasične uzore. Nismo ih ni mogli imati jer u tom vremenu nije postojala blagodat dostupnosti informacija. Počeli smo drndati svoju priču, svoju energiju a onda je ispalo da je to punk!

Čime ste se bavili tokom dugogodišnje stanke u radu benda i čime se sada bave originalni članovi koji više nisu u bendu?

Sve i svašta se događalo, različiti životni putevi su nas vodili: Valter u Rijeci radi u školi kao učitelj razredne nastave; Zdrave je nakon završenog fakulteta 12 godina plovio kao radio-oficir a posljednjih 25 godina sa obitelji živi u Baški. On i Pave (Vim Cola) vode obiteljski restoran. Pjer je u Rijeci i bavio se raznim poslovima. Raul Varljen je nastavio obiteljski biznis metaloplastike. Mladen Vičić-Riči je u Holandiji. (R.I.P). Robert Tičić-Tica je sahranjen u Povljani na Pagu. Mladen Ilić radi u gradu Rijeci.

Mediji vas opisuju kao kultni bend, veterane punk scene… kako bi vi sebe opisali, da li imate osjećaj da ste veterani?

Odgovor na to pitanje treba prepustiti drugima; nama je dobro kad smo zajedno, pere nas energija…

CD box-set Sabrana djela 1976.-1987 sadrži i dosad neobjavljeni live album, zašto ste toliko dugo čekali s objavljivanjem tog live albuma?

Projekt CD box-seta postoji preko 15 godina, kreiran je 10 godina ali zbog raznih okolnosti nije ga bilo moguće ranije objaviti. Live album napravljen je da zaokruži našu priču iz tog vremena, ne prodaje se zasebno.

Prvi punk bend u Hrvatskoj, drugi u Jugoslaviji, uzor ste mnogim muzičarima kako vidite današnju punk scenu u Hrvatskoj i regiji?

Nemoguće je uspoređivati današnju scenu s onim vremenom. Naprosto cijeli kontekst je drugačiji a i nismo mi propovjednici žanra jer je to protivno našem svjetonazoru. Vjerujemo samo u snažan, iskreni feeling!

Grafit s natpisom „Paraf punk“ napisan od strane članova benda 1977. godine smatran je vandalskim činom u ono doba, a danas je zaštićeno kulturno dobro. Šta za vas predstavlja taj grafit?

Vrijeme mijenja sve pa tako i priču oko tog grafita. Danas nema tako kvalitetnih boja…

Regionalnom koncertnom turnejom promovirate CD box-set ‘Sabrana djela 1976.-1987.’ nastupili ste Novom Sadu, Beogradu, Rijeci, Ljubljani i sada u Zagrebu, gdje će vas još publika imati prilike slušati?

Koncertima u Ljubljani i Zagrebu zaključujemo turneju kojom promoviramo box-set. Prvi nastup nakon toga bit će u Beogradu 21. ožujka.

Foto: Anamarija Vartabedijan