in

INTERVJU Mario Kovač/Flyer: Puno žešće zvučimo uživo nego na snimkama

Grupa Flyer izdala je novi singl “23 minute” koji je u samo dva mjeseca zavladao radijskim eterima. Tom je prigodom Mario Kovač, autor većine pjesma koje izvodi bend, dao intervju za Ritam Balkana u kojem nam je rekao svoj stav vezano za korona virusa, ali i otkrio koji su skriveni talenti članova benda.

Bend Flyer za vrijeme korone nije posustao objavili ste novi singl “23 minute”, kako je pjesma nastala i zašto toliko duga pauza između singlova?

Pjesma je nastala početkom 2020.i željeli smo je objaviti prije ljeta ali nažalost nismo mogli u studio zbog svima znane situacije, tako da je došlo do pauze između singlova. Evo, upravo smo ponovo u sličnoj situaciji a imam spremnu odličnu pjesmu.

U zadnje vrijeme dosta muzičara je diglo glas protiv mjera ograničavanja nastupanja zbog korona virusa, kako vi smatrate da bi se trebala/mogla riješiti ta situacija?

Treba naći riješenje koje će omogućiti glazbenicima da rade, jer svako ima pravo na rad, uz sve sigurnosne mjere a to opet ovisi o trenutnoj situaciji. Kako sada stvari stoje, od svibnja do listopada je koliko toliko u redu i može se nastupati na otvorenom a problem je u ostatku godine. Svakako država treba uskočiti u pomoć glazbenicima i svim ostalima kojima je onemogućen rad u struci i zajedno sa strukovnim udrugama pronaći dugoročno riješenje.

Da se trebate opisati kao izvođači/muzičari… šta bi rekli o bendu?

Da puno žešće zvučimo uživo nego na snimkama 😃.Oduvijek smo najviše voljeli live svirke, prilagođavali pjesme nastupima i definitivno najviše guštamo u tome.

Festival slobode se održao u velikom broju gradova diljem regije, a podržale su ga i neke javne osobe poput Tonija Cetinskog, koji su vaši stavovi vezano za korona virusu i cijepljenje?

Kada mi se auto pokvari otiđem mehaničaru, kada me boli zub zubaru, tako da uvijek slušam struku. Imam dosta prijatelja liječnika i doslovno nitko koronu nije shvatio olako, tako je i ja shvaćam vrlo ozbiljno i trudim se poštivati sve mjere. Apsolutno sam za cijepljenje i smatram da je jedno od najvećih medicinskih postignuća. Konkretno cijepio sam se ove godine protiv gripe.

Prije 3 godine izdali ste album “Flyer 3”, da li nas planirate uskoro iznenaditi novim albumom?

Mislim da je prošlo vrijeme albuma i da su danas aktualni singlovi. Promjenio se općenito i način slušanja glazbe. U biti i album „Flyer 3“ je mjesto gdje smo objednili sve naše ranije singlove tako da mislim da ćemo tako i ubuduće.

Da li ima netko od izvođača s našeg govornog područja s kim bi voljeli ostvariti suradnju, a da do sada niste imali priliku?

Jako smo željeli suradnju sa Josipom Lisac i to smo ostvarili. Meni je osobno uvijek bila želja napraviti duet s Kristijanom Beluhanom jer mi je izuzetan vokal.

Tko su vam glazbeni uzori?

Zajednički glazbeni uzori cijelom bandu bili bi Stevie Wonder, Jamiroquai, Daft punk, Prince, Incognito s kojima smo i surađivali na drugom albumu i mnogi drugi vrhunski izvođači koje vrlo rado sviramo.

Koja pjesma Flyer-a bi najbolje, po vašem mišljenju, opisala naše političare ili politiku općenito?

Apsolutno smo apolitičan bend, ali možda pjesma „Sanjam“ zbog naslova.

Pored glazbe, otkrijte nam još neke svoje talente ili hobije?

Ovo je idealno pitanje da predstavim cijeli band. Željko Kožar (bubanj) je majstor nad majstorima, znači nema što neće znati napraviti, radio si je zvučnike, čak je i romobil na benzin sam napravio prije par godina prije nego su bili aktualni. Ivo Dunat (bas) odličan je fotograf i poznavatelj vina, Ivan Dumalovski Janjušić (gitara) vrhunki poznavatelj i korisnik video igrica a Petra (pjevačica) stvarno je talentirani glazbenik i super mama.

Ima jako puno mladih izvođača koji se pokušavaju probiti na scenu, da li mislite da je danas lakše ili teže novim nadama da budu zapaženi, u odnosu na vrijeme kada ste vi započinjao svoju karijeru?

Po mom mišljenju sve ovisi o pjesmi, ako je pjesma dobra, uvijek će naći put do publike. Danas društvene mreže i digitalna distribucija olakšavaju plasman i promociju pjesme ali opet to svi rade tako da treba biti prepoznat u moru svega i svačega. Kao i u svemu u životu ovisi i o vremenu uloženom u nešto, znači da se treba potruditi i znati da ništa neće doći samo od sebe. Tako da je isto bilo prije kako je i sada, ali ako nešto voliš kao mi glazbu, onda ništa nije teško.