in

INTERVJU Edo Maajka: Ovo je jedan od najboljih materijala koje sam napravio

Edo Maajka 16.11. u Domu Sportova najavljuje veliki koncert kojim predstavlja svoj novi album „Put u plus“. Tom je prigodom Edo, jedan od najpopularnijih hip hop izvođača u regiji, dao intervju za Ritam Balkana u kojem govori o novom albumu, ali i otkriva svoj omiljeni recept i jelo koje može jesti ujutro, popodne i navečer.

Kao prvo čestitke na novom albumu i novom pohodu na domaću scenu. Da li sa nadolazećim koncertom u Domu Sportova (Zagreb, 16.11.2018), očekuješ ponovo osjetiti onu popularnost koju si imao na početku karijere?

To s početka karijere je neusporedivo, to je početak karijere. Mislim da je moj uspjeh rasto tokom prva tri albuma i 6 godina, ‘Slušaj mater’, pa ‘No sikiriki’ i ‘Stigo ćumur’. Pad sam osjetio tek s albumom ‘Balkansko, a naše’, nekakvo zasićenje i s moje strane, a i sa strane publike. Sada nakon tolko albuma i godina na sceni i sa drukčijim pristupom nemam pojma šta me čeka, imam neki dobar osječaj kao da počinjem sve ispočetka, kao sa prvim albumom, cilj mi je radit dobru muziku i bit zadovoljan pjesmama, a ako to publika prepozna super i još bolje. Jedno znam sigurno, da ću s bendom razvalit u Domu Sportova 🙂

Kakav je novi Edo Maajka?

Novi Edo Maajka je drukčiji, samim tim što sam s bendom je totalni odmak od onoga što sam radio produkcijski na pločma do sada. Mislim da mi je ovo jedan od najboljih materijala koje sam napravio, imam oko sebe odlične glazbenike, textualno sam totalno zadovoljan, sound je svjež i živ, energičan. Ne ponavljam se i nije mi dosadno niti kad slušam ove nove pjesme niti kad ih izvodim na bini, a to da mi nije dosadno je jako bitno. Zreo album za zreliju publiku.

Da li smatraš da ti je karijera izgubila kontinuitet na ovim prostorima odlaskom u Izrael?

Naravno, iako mislim da bi se taj diskontinuitet desio i da sam bio ovde. U tih 4-5 godina nisam izdavo nove materijale osim poneke suradnje na albumima kolega, ali sam izvođački bio prisutan na festivalima po čitavoj regiji, što naravno nije dosta za kontinuitet intenziteta kakav sam imo. Mislim da mi je to bilo i potrebno kako bi se maknuo i odmorio malo sam od sebe. Nekoliko godina nisam uopće imo potrebu za muzikom, bio sam zaokupljen drugim stvarima i onda je sve nekako opet počelo sa suradnjom s Kultur Shockom.

Da nekim slučajem nisi završio u u hip hop vodama da li bi se mogao zamisliti u nekom drugom žanru npr. kao novi Zvonko Bogdan, Mišo Kovač ili Miro Ungar?

Ne. Hip hop, punk, rock, reagge su pravci koji su me zanimali i na kojima sam odrasto. Za rep, punk pa i u nekim slučajevima za rock, ne moras znati pjevat, a daju ti platformu za istresti sve iz sebe, savršeno.

Da li bi se protivio snimanju dueta s nekim “izvođačem za široke mase”?

Koji su to izvođači za široke mase sada u vremenu kad Dubioza može napuniti svaki prostor koji može i Dino Merlin pa i neke svjetske u kojima niko nije čuo za Merlina. Buba i Jala imaju više publike od većine pop, rock i folk izvođača, a repaju također… Hladno Pivo je imalo koncerata kojih se po posjećenosti ne bi zasramio ni Mišo Kovač. Ako si pod tim izvođačima za široke mase mislio za pop izvođače, ne bi se protivio raditi s dosta njih. Ne znam dal Gibonni spada u tu kategoriju, ali s njim sam skoro jednom surađivo na pjesmi, nažalost zamalo. Recimo s folkom se mogu zafrkavat i radit neke experimente, ali ozbiljnu suradnju ne mogu progutat iako znam oduvijek da to otvara vrata zaradi. Vojko je uradio stvar s Huljićem koji zasigurno ulazi u rang izvođača za široke mase i ispalo je odlično, za obojicu. Kako sam stariji, to dal su mi suradnici za šire mase ili underground mi ne znači skoro pa ništa.

Kakva je scena u Izraelu, da li se sluša tamo glazba s našeg područja?

Upozno sam jednog ludog sarajliju Saleta koji je nekoliko godina kao dj imo u Jeruzalemu svoj set sastavljen iskljulčivo od exyu muzike. Scena je dobra s obzirom da je to mala država s malo publike, pa je za većinu cilj proboj na zapadno tržište. Kolko sam vidio najbolje prolazi trance, ima jako puno trance producenata i dja, ima puno jazza, i tamo narodnjaci i džigera razvaljuju kao i na Balkanu.

Da li znaš li kuhati? Ako da podijeli s nama svoj omiljeni recept.

Ja imam diplomu kuhara, završio sam to vanredno i nisam neki znalac, ali je diploma 🙂 Omiljeni recept i jelo koje mogu jesti ujutro, popodne i navečer je arapska salata. Postoje razne varijacije te salate. Za nju je neophodan onaj manji krastavac s puno više mesa, ti krastavci imaju dosta manje vode i onoga mekanog u sredini. Tanki su i kraći od naših. Ima ih se nekad nabaviti po pojedinim vege i biobio shopovima, ali dobra zamjena je onaj krastavac iz Spara koji bude pojedinačno zamotan u najlon. Razvuko sam tu pričcu o krastavcu, ali je jako bitan za ovu salatu i ako imaš onaj naš obični vodenasti krastavac onda radije nemoj tu salatu radit. Isjeckaš na jako jako sitne kockice taj krastavac pa isto tako isjeckaš i paradajz, punu šaku peršina isjeckaš također na jako sitno, pa šaku mente, malo crvenog luka također na jako sitno, nekad ubacim i malo kupusa, a nekad i sitno isjeckane mrkve. To sve pomiješaš, posoliš, staviš maslinovog ulja i iscijediš jedan limun, promiješaš i jedeš odmah. Ne valja ako odstoji.
Odlično je, ali treba puno rezati rukom jer ako režeš nekim multipraktikom, bude malo bljutavo.

Pomažeš li ženi u kućanskim poslovima ili samo zalegneš u potkošulji, gledaš tv, češkaš se po stomaku i vičeš – Ženo donesi pivo!?

Naravno da pomažem, ta vremena gdje su žene kuc+ćni robovi su nadam se prošla.

Za kraj da li nam možeš reći gdje ćeš dočekati Novu 2019. godinu?

Nemam pojma.