in

INTERVJU Dino Šaran: Mi zapravo ne pripadamo nekom određenom pravcu

Sarajevski bend Letu štuke 17.11. u Tvornici najavljuje veliku koncertnu promociju svog nadolazećeg novog albuma „Topla voda“, četvrtog u karijeri. Tom je prigodom frontmen benda, jedan od najboljih tekstopisaca u regiji Dino Šaran, dao intervju za Ritam Balkana u kojem je progovorio o novom albumu, ali i otkrio što misli o političarima u regiji.

Letu Štuke opet napadaju Zagreb 17.11. 2018 i to povodom nadolazećeg albuma. Pa zar prvo ne izađe album pa se promovira koncertom? Vi ste to obrnuli? Kad će album izaći i kako će se zvati?

Odlučili smo da sami sebi zadamo deadline jer rada na albumu nikad dosta. Zbog toga promo koncert ide prvi. Suret s publikom nam je boost i treba proslaviti izlazak ploče. To će se dogoditi do polovice jedanaestog mjeseca. Ime albuma je „Topla voda“.

Tko vam slaže program za koncerte, odnosno kako birate pjesme i redosljed kojim ćete ih izvoditi na koncertima? Najbolje pjesme ostavite za kraj koncerta?

Setliste slažemo sami. Po osjećaju. Logično je da se pred kraj redaju najveći hitovi, ali pravila su tu da se ruše. Što opuštenije to bolje. Atmosfera koja dolazi od raje je presudna. Malo ko zaluta na naše koncerte i drago mi je zbog toga.

Da li nam možeš otkriti neku zanimljivost ili anegtodu sa snimanja novog albuma?

Snima se u više etapa, ali meni je najdraža demo faza. To je inicijalna kreacija i tu se sve postavlja na noge. Kao kad učiš dijete da hoda. Tako je i sa pjesmama. U toj fazi bude najviše humora. Nesuglasice dolaze kasnije. Humor se vraća na turneji jer samo snimanje postane u neko doba naporno. Traži punu koncentraciju.

Kako bi najjednostavnije opisao vašu glazbu, šta publika može očekivati s novim albumom?

Mi zapravo ne pripadamo nekom određenom pravcu. To nikako nije copy paste muzika niti želimo da to bude. Tako smo i ovog puta snimili jedan stilski raznolik album. Možda raznolikiji nego ikad. Ne volim opisivati zvuk ni pjesme jer je bolje da ih svako čuje na svoj način. Bez utjecaja mog ili bilo čijeg.

Čime ste se bavili tokom dugogodišnje stanke u radu benda i čime se sada bave orginalni članovi koji više nisu u bendu?

Ja sam se posvetio roditeljstvu i povremeno pisao za druge izvođače. Paralelno s tim pisao sam naš album. Ostali iz benda su svi svirači i imaju svoje angažmane. A i porodice.

Koji žanr glazbe nikada ne bi pristao izvoditi?

Onaj u kojem se ne bih osjećao prirodno. Ne bih upirao prstom ni u jedan posebno. Ne smatram da je turbo izvor svih nevolja niti da je rock n roll sam po sebi svetinja. Muzika je za mene širok pojas inspiracije i nije mi bitno odakle dolazi ni kako nastaje. Neznanje je izvor znanja. Bar u mom slučaju.

Da li su svi članovi benda oženjeni i kako se supruge nose s dugim izbivanjima od doma? Sigurno ima prigovaranja zbog partijanja, kasnog dolaska kući… kako izgladiš situaciju, pojaviš se na vratima s buketom ruža?

Razveden sam i živim solo. Uštedim na ružama. Još jedan od nas je u sličnoj situaciji, a ostali se nalaze u tim vodama. Brak je danas loto kombinacija. Svi smo pod stresom i razumijem da nije lako ni ženama ni muškarcima. Ipak, djeca su prioritet svih prioriteta i to ne smijemo nikad zaboraviti.

Da si premijer/predsjednik Hrvatske ili BiH kako bi riješio problem iseljavanja, posebno mladih?

Ne mislim da i jedan od aktualnih političara regiona ima samostalnog utjecaja na stvarna zbivanja. Sve su to fidžet spineri. Okreću se u mjestu dok se ne dovrši dokapitalizacija svega što je nekad bilo društveno. Oni su dobro plaćeni skretničari pažnje na stvarne probleme stanovništva. I sa najboljom namjerom sumnjam da bih mogao nešto bitno pomjeriti na bolje. Ili bi me platili ili bih nestao. To je moj dojam.

Pored glazbe, otkrij nam još neki svoj talenat ili hobi?

Volim zapjevati u društvu.

Ti si autor večine pjesama koje izvodi bend, da li nam možeš za kraj složiti par stihova s kojima ćeš pozvati publiku na koncert?

Ne trči po terapiju u bolnicu
Zaboravi na sate teretane
Zaleti se na Štuke u Tvornicu
I svaka karta do koncerta nek plane!

Foto: Tarik Zahirović

Komentari

Odgovori

Loading…

Komentari