in

Dubioza kolektiv novom pjesmom “Bubrezi” najavljuje novi album “Agrikultura”

Pjesma vrlo znakovitog naziva “Bubrezi” koja najavljuje novi album Dubioze kolektiv nastala je kao nuspojava pretjeranog konzumiranja društvenih mreža u protekle dvije godine. Pandemija je na svima ostavila traga, a bespuća interneta su ispočetka djelovala kao utješni bijeg od surove realnosti.

Dubioza kolektiv uvijek je u toku društvenih događanja pa pjesma “Bubrezi” govori o toksičnosti koja stoji iza pažljivo programiranih algoritama koji imaju zadatak da nas što duže zadrže na mreži i da usput klikamo na različite marketinške ponude.

“Naše postojanje je u jednom periodu bilo u suženoj svijesti konzumiranja mreža uz kratke pauze da pojedemo ono što smo kliknuli i da nam neki od kurirskih dostavnih servisa to isporuči na vrata. Osim pritiska koji algoritmi prave na konzumenta, postoji i pritisak na kreatore sadržaja i tu je mehanizam još agresivniji i brutalniji. Ukoliko ne ubacuješ dovoljno sadržaja u vječito gladna usta algoritma – sve što si do tada napravio postaje nevažno i toneš u anonimnost na dno feeda gdje te niko više ne vidi. To primorava ljude da u očaju rade sve luđe i ekstremnije stvari ne bili dobili taj nesretni view ili like, a to je opasna zona i za kreatora i za konzumenta sadržaja.” – objašnjavaju iz benda.