in

Arsen Dedić od 1962. do 1964. godine

Najveći kantautor naših prostora koji je zauvijek zadužio cjelokupnu glazbenu scenu, Arsen Dedić, u novoj kolekciji u izdanju Croatia Recordsa predstavlja se sa svojim potpunim ranim opusom. Ova kolekcija obuhvaća sve što je izašlo na pločama u razdoblju od 1962. do 1964. godine zajedno s pronađenim snimkama razasutim po tadašnjim republičkim RTV centrima, do sada neobjavljenima na diskografskim nosačima zvuka. Ovo izdanje moglo bi se opisati i kao razdoblje od pjesme “Zapleši twist” do pjesme “Kuća pored mora” ili razdoblje od Igora Krimova do Arsena Dedića.

“Tada, već u 24-oj, uz pratnju Ljubljanskoga jazz ansambla i s doo-wopom
slovenskog vokalnog kvinteta Optimisti, snima svoje prve solističke snimke. Na tragu talijanskoga urlatora Tonyja Dallare, duhovitim vlastitim prepjevom potpisan još uvijek kao, sada već priličan estradni rutiner, Igor Krimov na tren će se okušati u toj novoj svjetskoj senzaciji, korijenski i duhovno pripadajući, što će ubrzo urbi et orbi i otkriti, drukčijem svijetu.”, piše o samim počecima djelovanja Arsena Dedića, urednik i autor izdanja Siniša Škarica.

Dvostruki CD vodi nas kroz 39 pjesama koje su obilježile same početke karijere najvećeg među najvećima, od twista, preko razdoblja kad se predstavljao kao Igor Krimov, do nekih od njegovih najmaestralnijih djela “Moderato cantabile” i “Kuća pored mora”, a koja su ga zauvijek smjestila na čelnu poziciju najvažnijih i najvećih hrvatskih kantautora. Od glazbe koju je sam izvodio, preko glazbe koju je radio za druge, pogotovo svoju suprugu Gabi Novak, do kazališne i filmske glazbe, Arsenov opus je nemjerljiv i trajno zapečaćen u hrvatskoj glazbenoj povijesti.

“Oprostivši se od akademske zajednice s diplomom flautista, odbacivši krinku Igora Krimova, skinuvši uniformu, raskinuvši brak, pjevač, pjesnik i skladatelj, glazbenik, postajao je naš muzički „superman“. Za Arsena Dedića više ništa nije bilo nemoguće.”, piše na kraju bogate knjižice, koja dolazi uz dvostruki CD, Siniša Škarica.