in

Antologija Željka Bebeka

Željko Bebek legendarni je pjevač, jedan od najprepoznatljivijih vokala na ovim prostorima. Još uvijek u naponu snage, Željko Bebek puni dvorane diljem regije, a pjesme s njegovog Porinom nagrađenog posljednjeg studijskog albuma Ono nešto naše sigurno će se naći na nekoj budućoj antologiji.

Reizdanje Antologije pokriva razdoblje od godina provedenih u Bijelom dugmetu pa do 2014. godine, kada je Antologija prvi put objavljena povodom 40 godina njegove uspješne karijere. Željko Bebek bio je član Bijelog dugmeta od samih početaka 1974. godine pa do 1983. i u tom razdoblju među ostalim snimio je i kultne pjesme Selma, Ne spavaj mala moja muzika dok svira, Ako možeš, zaboravi, Pristao sam biću sve što hoće i Na zadnjem sjedištu moga auta.

Pjesme Oprosti mi što te volim, Sinoć sam pola kafane popio, Žuta ruža, Da je sreće bilo, Laku noć, svirači i one kasnije kao Kaldrma, Gdje sam bio, Ožiljak potvrđuju kako je Bebek jednako uspješan otkad plovi i solo vodama. Tako Siniša Škarica u knjižici izdanja piše: “Sada ga mnogi obasipaju komplimentima kao neuništiva djedicu popa i rocka, ali ja ga i dalje radije vidim kao paradigmu pjevačkoga poziva, kao onoga pijevca s kraljevskom krestom, koji se nekoć izdigao iznad vlastite glazbene i kulturne osrednjosti kako bi nas i danas svojim vitalitetom na to podsjećao.”

Željko Bebek jedinstvena je pjevačka pojava, jer kako piše Dušan Vesić: “Bebekova životna priča, to je scenario za film, to je (i)storija puna neobjašnjenih filmskih obrta. Uopšte ne razumem da ne postoji film o jednom takvom životu”. Dok čekamo neku novu Antologiju ili ekranizaciju Bebekova života, ove 53 pjesme podsjetit će vas o kakvoj se veličini radi, pjevačkoj i ljudskoj.

Komentari

Odgovori

Loading…

Komentari