in

Ante Jeličić Quintet objavljuje album ”DA-DU”

Talentirani jazz pijanist Ante Jeličić zajedno sa svojim quintetom odlučio je ovu godinu zaokružiti novom glazbenom poslasticom- jazz albumom “Da-Du”.

Entuzijazam i ljubav prema glazbi Jeličiću su glavni motivi bavljenja samom glazbom te 2007. godine formira svoj vlastiti jazz sastav pod nazivom Ante Jeličić Quintet. Surađivao je s brojnim muzičarima s hrvatske i slovenske jazz scene. Izdao je svoj album prvijenac 2017. godine pod nazivom ”Common Language” koji broji 9 autorskih instrumentalnih kompozicija koje uspješno promovira na hrvatskim jazz festivalima.

Proteklih godina surađuje sa zadarskom pjevačicom Elenom Stellom s kojom trenutno radi na autorskom vokalno instrumentalnom albumu koji izlazi krajem 2024. godine, a njihovu suradnju smo imali prilike čuti i u singlu ‘O nama’ koji su objavili ove godine.

Ante Jeličić nam je opisao svoje glazbeno odrastanje i stvaralaštvo: “Uvijek me fascinirao zvuk klasičnog jazz kvinteta. Upravo me taj zvuk i privukao jazz glazbi. Obzirom da smo svi kao djeca dijelom odrastali i na glazbi sa radio postaja, koja često koristi zvuk električnih instrumenata i “sampleova”, kad sam prvi put čuo ploču jazz-a sa akustičnim instrumentima bio je to za mene totalno novi zvuk, mada je već tad bio star preko pola stoljeća. Ljepota koju sam doživio u toj glazbi, koja prirodno rezonira i koja zvuči prostorno, a nabrijano, je ista ona ljepota koju sam namijenio da bude i na ovom albumu. Osam kompozicija, svaka sa svojom pričom izrečenom kroz strast i ludilo glazbenika ovog kvinteta, za mene je i više nego dovoljan razlog za zadovoljstvo i sreću.”

“Mislim da je svakom glazbeniku i kompozitoru velika zadovoljština i užitak , koji su prožeti zahvalnošću, slušati vlastitu muziku kad joj iskreno ne zamjeraš ništa. To sam doživio sa albumom ”Da-Du”. Ali ipak je najveće zadovoljstvo kad se svidi drugim ljudima, na to nemam utjecaja. Ah. Šalu na stranu, muzika na albumu sadržava razne pristupe i koncepte kojima je zajedničko da pripadaju beskonačnom svijetu jazza. Improvizacija, swing- sve što mladi vole. Opet! Bolje da više ne pišem, idem ja vježbati klavir, a muzika neka govori sama za sebe.” – dodao je Ante Jeličić.

Za osam kompozicija koje se nalaze na albumu glazbu i aranžman potpisuje Ante Jeličić. Uz Antu produkciju potpisuje Rok Lopatič, a album je snimljen u Štala Recordsu. Na albumu tako možete poslušati skladbe “Miro’s Tune”, “Black Deer”, “Happy Isil Blues”, “Da-Du”, “Knight and Anne”, “Ballad”, “Heroin” i “Driving End” za čiji mix je zaslužan Rok Lopatič, a master Miro Prljača.

Osim Jeličića (klavir), quintet sačinjavaju vrsni hrvatski glazbenici – Valdemar Kušan (truba), Miro Kadoić (saksofon), Bojan Skočilić (kontrabas) i Adriano Bernobić (bubanj).

Foto: Filip Brala