in

“Original Album Collection Vol. 1” Mišo Kovač

Miši Kovaču, legendi hrvatske zabavne glazbe i najprodavanijem izvođaču u povijesti diskografije ovih prostora, posvećena je bila prva večer ovogodišnjeg Splitskog festivala. Tu večer uručeno je Miši priznanje Multi-platinum award za prodanih 20 milijuna nosača zvuka. Ovo je definitivno Mišina godine i dok se za objavu priprema „Antologija” s izborom od 140 pjesama svjetlo dana ugledalo je izdanje „Mišo Kovač – Original Album Collection Vol. 1”. Ovu vrhunsku ediciju upotpunilo je ovo sjajno izdanje sa šest albuma objavljenih u razdoblju od 1971. do 1982. godine. Redom su to albumi: „Mišo Kovač” (1971.), „Ovo je naša noć” (1977.), „Uvijek ima nešto dalje” (1979.), „Čovjek bez adrese” (1980.), „Jači od vjetra” (1981.) i „Dalmacija u mom oku” (1982.).

Mišo Kovač, ime koje izaziva strahopoštovanje i divljenje, pjevač je s najviše prodanih ploča u regiji koji je svoju diskografsku karijeru započeo objavom singl ploče „Ne mogu prestat da te volim / Ti si bila dio svijeta” iz 1964. u izdanju Jugotona. Prvi LP „Mišo Kovač” svjetlo dana ugledao je 1971. također u izdanju Jugotona, danas Croatia Recordsa. Album otvara pjesma „Proplakat će zora“ autora Stjepana Mihaljinca i Dragutina Brtvića s kojom je Mišo Kovač te iste godine pobijedio na Splitskom festivalu. Apsolutni pobjednik Splita ’71 po glasovima stručnog žirija, novinara i publike, Mišo Kovač još je tri puta pobjeđivao na najstarijem festivalu zabavne glazbe: godine 1977. s pjesmom „Noćas ćemo zemlji ko materi reći”, „Ne tuguj, Dalmacijo” 1979. i „Dobra ti večer, mati moja” 1980. godine.

Njegova karizma i veliki hitovi iza kojih stoje najbolji autori učinili su kraljem zabavne glazbe. Pjesme s prvog albuma u većini potpisuje Đorđe Novković, skladatelj koji je napisao i prvu Mišinu pobjedničku pjesmu „Više se nećeš vratiti“ izvedenu na festivalu Vaš šlager sezone 1969. godine i koji je obilježio njegov najznačajniji opus. Drugi album u ovom box setu je album „Ovo je naša noć“ iz 1977. godine na kojem Mišine hitove potpisuju njegovi sugrađani, Šibenčani Dušan Šarac i Krste Juras, a svakako najpoznatiji među njima je „Pozdravi mi ženu plave kose“. Dvije godine kasnije objavljuje album „Uvijek ima nešto dalje“, a već 1980. objavljuje svoj sedmi studijski album „Čovjek bez adrese“ kojeg otvara evergreen „Jedina prava bila je ona”. Upravo su osamdesete godine prošlog stoljeća bile vrijeme u kojem je Mišo otpjevao najveći broj svojih hitova, a svake godine objavljivao je albume dijamantnih naklada. Zadnja dva albuma u ovom box setu su „Jači od vjetra” objavljen 1981. godine kojeg otvara evergreen „Nikoga nisam volio tako” i 1982. objavljen album „Dalmacija u mom oku” s kojim se opet vraća suradnji s Dušanom Šarcem i Krstom Jurasom, a koji su obilježile istoimena naslovna pjesma, „Šibenske kale”, „Smokva pokraj kuće” i druge.