in

Koncert Kalamos kvinteta u KUC Travno 4. listopada

Koncert Kalamos kvinteta u KUC Travno, srijeda, 4.10. u 20.00 sati, će biti posvećen liku Dore Pejačević, čiju stotu godišnjicu smrti obilježavamo 2023. godine. Praktički od početka svog djelovanja Kalamos kvintet ulagao napore u reinterpretaciju hrvatske glazbene baštine, stoga več skoro deset godina na stalnom repertoaru se nalazi obrada klavirskog ciklusa Dore Pejačević Život cvijeća, op.19. Iz tog ciklusa proizlazi programska nit cjelovečrnjeg koncertnog programa, kojeg će uz glazbu Pejačević činiti klavirski ciklus Jeana Sibeliusa Stabla, op. 75 u obradi Yaroslava Sadovyya te (Zagrebačka pra)izvedba Šest plesova ispod lipe koju potpisuje mladi zagrebački umjetnik Mak Murtić.

Floristički motivi programa prisutni na nekoliko razina: poredak cvatnje cvijeća od proljeća do jeseni kao simboličan tijek života kod Pejačević, panteistički pristup kroz Sibeliusov duhovni razgovor sa stablima, socijalno-kulturološki aspekt odnosa bilja i čovjeka u Murtićevom ciklusu inspiriranim biljnim motivima na naličju hrvatskih sitnih novčića – svojevrsni hommage hrvatskoj nacionalnoj valuti od koje smo se oprostili ulaskom u 2023. godinu.

Reed kvintet je sastav drvenih puhačkih glazbala koji koriste jezičak ili pisak (engl. reed). To su oboa, klarinet, saksofon, bas-klarinet i fagot uz njihove srodne varijante. Takav tip ansambla se pojavljuje na svjetskoj sceni prilično nedavno – sredinom 1980-ih, a ugledni ga časopis Times proglašava «najboljim novim glazbenim formatom na svijetu».

Kalamos kvintet prvi je i jedinstveni takav sastav u Hrvatskoj i široj regiji. Osnovan je 2013. godine u Zagrebu te u kratkom vremenu ostvaruje niz recitala na važnim pozornicama diljem Hrvatske. Članovi ansambla surađuju s vodećim orkestrima, kazališnim kućama, angažirani su u području glazbenog obrazovanja, studijskoj i festivalskoj produkciji. Bogato pojedinačno glazbeno iskustvo, širok spektar glazbenih ukusa te usavršavanje i studiranje kod vodećih svjetskih glazbenih umjetnika, čini ovaj kvintet jednim od vodećih puhačkih glazbenih sastava u Hrvatskoj.
Oboistica Katarina Grubić glazbeni je put odabrala motivirana svojim sestrama. U kvintetu ima majčinsku ulogu koju također uspjeva ostvariti u privatnom životu. Prelaskom na ljetno računanje vremena treba njoj 25 sati u danu kako bi uživala u svim nijansama majčinstva. Dašak je nježnosti u muškom kolektivu.
Bas klarinetist Rude Mimica osim glazbene uloge u ansamblu je i voditelj logistike, šef svih poslovnih putovanja te drži glavnu riječ u odabiru restorana. Kada je u pitanju roštilj, majstor je paljenja vatre i točenja ledenih pića.
Očajno pokušavajući usklađivati sve segmente privatnog i profesionalnog života, klarinetist Yaroslav Sadovyy preuzima sve više obaveza u nadi da će svemir sam razriješiti neke od njih. I kao u čarobnoj bajci, ponekad mu to uspjeva. Karakterno pripada skupini „uradi sam”, stoga je autor svih transkripcija za Kalamos kvintet. Fagotist Matko Smolčić je veliki ljubitelj barokne glazbe, ali najveća radost mu je svirati Shostakovicha. Nastoji uvijek biti maskimalno realan i pohvatati sve vrapce, kojih je uglavnom jako puno. Golube na grani uglavnom ne dira. Ono što mu gotovo uvijek ne uspijeva jest čuvati i ne gubiti sve note, u čemu mu uvelike pomažu svi članovi kvinteta koji za svaku probu imaju spremne rezervne kopije njegove dionice, za svaki slučaj.
Aljaž Razdevšek, saksofonist i ljubitelj ovaca, prirode i poezije. Ne voli ulaziti u konflikte. Više od jedenja voli kuhati ali mrzi prati suđe. Umjetnički je vođa Big banda i pokušava voljeti sve glazbene stilove čak i kad nisu kvalitetni i inspirativni.

Repertoar ove vrste ansambla čine ogroman broj kompozicija suvremenih autora ali i mnoštvo transkripcija instrumentalne glazbe prošlih razdoblja – od renesanse do najmodernijih uradaka XXI stoljeća. Od svog osnutka Kalamos kvintet nastoji na isti način kroz novi glazbeni format prezentirati javnosti hrvatsku glazbenu baštinu.